Byly doby, kdy se dala káva koupit v samoobsluze, ale moc jí na výběr nebylo. K dostání byla v podstatě jen jedna káva, kterou jste si mohli namlít hned v obchodě, kde stál u východu mlýnek. Někdo měl raději doma mletou kávu, kterou si namlel před vařením. Stejně jako u všeho, i u kávy a u příslušenství k její přípravě platí, že dnes máme na výběr daleko víc druhů kávy i příslušenství. Někdo si dá obyčejnou kávu i dnes, ale jsou i lidé, kteří si potrpí na skutečnou kvalitu. Jaká je podle vás nejlepší zrnková káva? Dáváte přednost obyčejné kávě, kterou si koupíte už namletou a nebo preferujete kvalitní zrnkovou kávu, kterou si namelete sami těsně před přípravou?
Záleží i na tom, na jaký způsob má kdo kávu rád. Některé druhy kávy se hodí na jiný způsob přípravy. Záleží nejen na chuti, ale i na způsobu pražení. Pokud si chcete dopřát opravdu dobrou a kvalitní kávu, je ideální si ji koupit v pražírně. V pražírnách seženete i velmi zajímavé druhy kávy. Vychutnat si můžete nejen samotnou kávu, ale i příchutě, jako jsou různé druhy alkoholu nebo ovoce, oříšky či čokoládu.
Nezapomeňte si vybrat druh kávy podle toho, jak si ji budete připravovat. Doporučení z pražírny určitě dodržte, protože by vám káva připravená na jiný způsob určitě nechutnala. Chcete ochutnat něco speciálního? Chcete si pochutnat na něčem, co rozhodně nekoupíte v každém obchodě? Vyzkoušejte například cibetkovou kávu, která se vyznačuje velmi zvláštním způsobem výroby. Většina lidí asi tuší, jak její výroba probíhá. Cibetková káva se připravuje tak, že se z trusu cibetky vyjmou kávová zrna, ta se pečlivě umyjí a následně se praží. Káva má zvláštní chuť díky trávicím enzymům, které mají na kávová zrna vliv. Kvůli tomu, že se zrna nachází v trusu cibetky, nemá každý milovník kávy odvahu ji vyzkoušet. Troufnete si?