Ells

Komu není po ekonomické stránce přáno, ten určitě nevede jednoduchý život. Někdo takový si musí leccos odpírat a nejednou kvůli tomu klidně i vysloveně strádá.

Co si počít, když máme v bytě vodu tam, kam nepatří

Stalo se vám někdy, že jste nedopatřením zakopli o kbelík s vodou nebo malířskou barvou, a jeho obsah se vám rozlil po podlaze? Pokud ano, možná vás to rozladilo či naštvalo, ale nakonec jste se skřípěním zubů vzali do rukou hadr a tu paseku po sobě uklidili. Jeden rozlitý kbelík však není nic proti tomu, co se odehrává, když se v obytném prostoru objeví voda z jiného zdroje – z potrubí. Představte si, že se vracíte domů z práce, a máte před sebou celou řadu plánů, jak trávit volný čas. Pozvali jste na dnešní den vaše přátele, budete na zahradě pořádat oslavu narozenin, anebo si jen tak užívat volného letního odpoledne u bazénu, když po příchodu do předsíně zjistíte, že je celá zeď mezi kuchyní a ložnicí pokryta mokrou mapou.

vodovodní baterie

Nepochybně je vám jasné, že nejde o zatékání z deště, když už týden nepršelo, a tak bude problém někde v rozvodech vody. Dříve se takovéto situace obvykle neobešly bez osobních dramat, protože najít prasklinu v potrubí pod omítkou, když je mokrá celá zeď, obnášelo oklepávat metry čtvereční omítky, takže jste měli o zábavu postaráno na mnoho hodin či dnů. Dnes se to již naštěstí řeší jinak, mnohem snazší cestou. Za prvé přivoláte instalatéra v Praze. Ten začne vyhledávat prasklinu v potrubí či armaturách pomocí speciálních detekčních metod, např. formovacím plynem nebo akustickou tyčí Hykron.

instalatérské rozvody

Za druhé, detekce úniku vody je neobyčejně přesná, místo problému se zjistí s přesností na jeden milimetr a vy pak nemusíte oklepávat omítku zbytečně na jiných místech, odstraníte jen malý kousek v blízkosti defektu. Jakmile se problém odstraní, místo znovu omítnete nebo případně obložíte obkladačkami a necháte mokré zdivo vyschnout. Za třetí – pokud zjistíte únik vody v domě, nikdy neotálejte s přivoláním instalatérů, zavolejte je klidně ihned, třeba v noci, protože tu hrozí průnik vody do elektroinstalace.